Ograniczanie węglowodanów w diecie

Jedną z pierwszych rzeczy, które słyszy się od osób odchudzających się, jest to, że nie jedzą na mieście, odstawiły słodycze, ale też zrezygnowały z ziemniaków, makaronu czy pieczywa.

Z jakiegoś powodu ograniczenie ilości produktów zbożowych stało się jednym z głównych postanowień wszystkich usiłujących zgubić nadmiarowe kilogramy. Czy zmniejszenie ilości zjadanych kanapek i nie dodawanie ziemniaków do obiadu rzeczywiście może być pomocne przy odchudzaniu?

Węglowodany – co to takiego?

Węglowodany, często potocznie nazywane też cukrami, to związki organiczne występujące naturalnie głównie w żywności pochodzenia roślinnego. Najczęściej dzieli się ja na proste i złożone lub przyswajalne i nieprzyswajalne. Węglowodany to przede wszystkim źródło energii dla organizmu – 1 g dostarcza 4 kcal. Do węglowodanów zaliczamy również błonnik pokarmowy, który reguluje i usprawnia pracę przewodu pokarmowego. W przypadku etykiet produktów spożywczych pod pojęciem węglowodanów kryją się wszystkie węglowodany przyswajalne, czyli takie, które nasz organizm jest w stanie przetworzyć na energię i wykorzystać. Cukry z kolei oznaczają wyłącznie cukry proste i dwucukry, jak sacharoza tj. cukier rafinowany znany każdemu z kuchennej cukiernicy. Z żywieniowego punktu widzenia korzystniejsze dla zdrowia i sylwetki są węglowodany złożone, ponieważ nie powodują one gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi jak cukry proste. Zwykle produkty będące źródłem węglowodanów złożonych są bardziej sycące i stanowią również źródło innych składników pokarmowych, np. błonnika. Dlatego ograniczanie węglowodanów może okazać się nie do końca trafnym wyborem.

Źródła węglowodanów w żywności

W diecie źródłami węglowodanów są nie tylko przetwory zbożowe, ale też owoce, warzywa, nasiona roślin strączkowych oraz produkty wysoko przetworzone jak słodycze, czy słodzone napoje. Cukry proste mogą naturalnie występować w żywności (np. fruktoza w owocach, albo laktoza w mleku i przetworach mlecznych) lub zostać do niej dodane przez producentów (sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy itp.). Nadmierne spożycie cukrów prostych może prowadzić do rozwoju nadwagi i otyłości, a w konsekwencji do problemów zdrowotnych. Również nadmiar węglowodanów złożonych może przyczynić się do zwiększenia masy ciała. Pamiętaj jednak, że produkty takie jak pełnoziarniste pieczywo, makarony oraz kasze są nie tylko źródłem węglowodanów, ale również wielu cennych składników mineralnych i witamin, a nawet białka!

Mądre ograniczanie węglowodanów

Jeśli chcesz ograniczyć ilość węglowodanów, szczególnie tych prostych, w pierwszej kolejności zrezygnuj z żywności przetworzonej, napojów i alkoholu. Wyrzuć ze swojego menu słodycze i ciasta, oraz niezdrowe przekąski, jak paluszki i chipsy – są one źródłem nie tylko cukrów, ale również niezdrowych tłuszczów (szczególnie tłuszczów trans), konserwantów, czy nadmiernej ilości soli. Nie obawiaj się węglowodanów pochodzących ze zdrowych produktów, jak pełnoziarniste pieczywo czy kasze. Co prawda zmniejszenie ilości zjadanych kanapek na rzecz warzyw może przynieść Ci efekty w postaci zmniejszonej masy ciała. Nie oznacza to jednak, że należy całkowicie zrezygnować z produktów zbożowych. Również owoce nie powinny znaleźć się na liście produktów zabronionych mimo, że zawierają cukry proste. Nawet będąc na diecie możesz jeść niemal wszystko. Najistotniejsze jest wybieranie dobrej jakości nieprzetworzonej żywności, zjadanie odpowiedniej wielkości porcji i właściwa kompozycja posiłków.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej serdecznie zapraszam
do 
Centrum Dietetycznego Naturhouse Targówek.

mgr Justyna Kowalska – Dietetyk

Zdjęcie: pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *