Jak zadbać zimą o prawidłowy poziom witaminy D w organizmie?

Kiedy się opalamy nasza skóra nie tylko nabiera ładnego koloru ale też powstaje w niej cholekalcyferol, czyli witamina D3. W okresie od kwietnia do września wystarczy, że wystawisz skórę na działanie promieni słonecznych przez 15 minut w ciągu dnia, a Twój organizm wytworzy niemal całą potrzebną mu ilość tej witaminy.

Przy sprzyjającej pogodzie często i o wiele chętniej korzystamy z kąpieli słonecznych, ale zimą jest to znacznie bardziej problematyczne. Jak zapewnić sobie odpowiedni poziom witaminy D w tej porze roku? Czy synteza skórna to jedyne jej źródło? Dowiesz się tego czytając artykuł.

Zdrowe, mocne kości i o wiele więcej

Witamina D jest najczęściej kojarzona z układem kostnym ponieważ wpływa na wchłanianie oraz metabolizm ważnych składników kości takich jak wapń i fosfor. Odpowiedni poziom witaminy D zapobiega krzywicy u dzieci i osłabieniu kości u dorosłych. Poza klasycznym działaniem przeciwkrzywiczym pełni również szereg innych funkcji. Badania naukowe wykazały, że może odgrywać istotną rolę w rozwoju i przebiegu wielu chorób, szczególnie nowotworowych i autoimmunologicznych, ale też na przykład cukrzycy i insulinooporności. U większości osób cierpiących na tego typu choroby przewlekłe obserwuje się zmniejszone stężenie witaminy D we krwi. Co ciekawe jej obniżony poziom często mają również osoby z nadmierną masą ciała. Duża ilość tkanki tłuszczowej powoduje zmniejszenie powstawania witaminy D w skórze i ogranicza jej uwalnianie do krwioobiegu.

Źródła witaminy D

Głównym źródłem witaminy D dla człowieka jest jej powstawanie w skórze pod wpływem słońca. Pozyskujemy w ten sposób ok. 80% potrzebnej nam ilości. Niestety synteza skórna zależy od bardzo wielu czynników, jak pora roku i dnia, szerokość geograficzna, karnacja, wiek, masa ciała, czy stosowanie filtrów UV. W Polsce w okresie od października do marca synteza skórna witaminy D praktycznie nie występuje. Dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy D z żywnością również nie jest możliwe, ponieważ większość produktów spożywczych zawiera jej bardzo niewiele. Nieco więcej witaminy D znajduje się jedynie w tłustych rybach morskich, olejach rybnych oraz jajach. Bez syntezy skórnej nawet przy odpowiednio skomponowanej diecie nie jesteśmy w stanie pokryć zapotrzebowania organizmu na ten składnik. Z tego powodu towarzystwa dietetyczne, Instytut Żywności i Żywienia i inne organizacje zalecają suplementację.

Witamina D w pigułce

U zdecydowanej większości osób w Polsce suplementacja witaminy D jest konieczna. Profilaktycznie w przypadku osób dorosłych zaleca się stosowanie dawki 800 do 2000 jednostek witaminy D dziennie w okresie od września do kwietnia lub przez cały rok, jeżeli rzadko przebywamy na słońcu. U osób otyłych dawki te powinny być dwukrotnie większe ze względu na ograniczoną syntezę skórną i mniejsze wchłanianie witaminy D do krwioobiegu. Zwiększone dawki zalecane są również dla osób pracujących na nocnych zmianach oraz tych o ciemnej karnacji. Oczywiście, przed rozpoczęciem suplementacji warto sprawdzić we krwi poziom 25-hydroksycholekalceferolu, czyli formy witaminy D będącej wskaźnikiem jej zawartości w organizmie. Obecne badanie takie można wykonać w prywatnych laboratoriach od ręki. Jeśli masz wątpliwości czy powinieneś suplementować witaminę D lub nie wiesz jaką wybrać dawkę najlepiej skonsultować to ze specjalistą.

 

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej serdecznie zapraszam
do 
Centrum Dietetycznego Naturhouse Targówek.

mgr Justyna Kowalska – Dietetyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.