Jajka nie tylko na Wielkanoc, czyli miejsce jaj w diecie

Jajka faszerowane, sałatki z jajami, żur z dodatkiem jajka na twardo i dzielenie się jajkiem ze święconki to nieodłączne elementy Wielkanocy. Podobnie, jak wiele innych świąt również i to spędza sen z powiek osobom odchudzającym się, które boją się przybrania na wadze po obfitych posiłkach przy rodzinnym stole.

Czy Ci, którzy chcą pozbyć się kilku nadmiarowych kilogramów powinni wystrzegać się potraw z jajek?

Wartość odżywcza jaj

Z żywieniowego punktu widzenia jajo stanowi niemal doskonały produkt spożywczy. Jest źródłem pełnowartościowego białka, ale też tłuszczów, witamin, składników mineralnych, a nawet niewielkich ilości węglowodanów. Białko jaja jest międzynarodowym wzorcem żywieniowej wartości białka, a spożycie jednego jaja realizuje ok. 25 % zapotrzebowania dorosłego człowieka na pełnowartościowe białko. Wśród zawartych w żółtku tłuszczów przeważają zdrowe kwasy tłuszczowe nienasycone (m.in. DHA). W żółtku znajdują się również inne substancje o działaniu prozdrowotnym, takie jak wspomagające prawidłowe widzenie luteina i zekastantyna, czy lecytyna i cholina niezbędne do prawidłowego funkcjonowania niemal wszystkich komórek w organizmie człowieka. Jajo jest źródłem prawie wszystkich witamin z wyjątkiem witaminy C. Szczególnie dużo zawiera witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A, E i D oraz witamin z grupy B. Zawarte w jaju związki mineralne, takie jak wapń, fosfor, selen, żelazo i cynk są stosunkowo łatwo przyswajalne. Ze względu na swój skład jaja wykorzystywane są do produkcji żywności o właściwościach prozdrowotnych, a nawet preparatów o znaczeniu medycznym.

Potrawy z jaj

Jaja gotowane na miękko, na twardo, w koszulkach, jajecznice, omlety, i wiele, wiele innych – możliwości jest mnóstwo. Jajka mogą być głównym składnikiem dania, jak i stanowić wyłącznie dodatek. Możemy wykorzystać jaja kurze, przepiórcze, a nawet strusie. Dania z jaj są nie tylko bardzo smaczne, ale również sycące, a jednocześnie łatwostrawne (jeśli zostaną odpowiednio przygotowane). Mogą być też bardzo zdrowe, wystarczy zadbać o właściwy dobór składników. Uważaj na majonez – to prawdziwa bomba kaloryczna (1 łyżeczka to 70 kcal!). Postaw przede wszystkim na warzywa, dobrej jakości chude wędliny i świeże zioła, ewentualnie owoce, jogurt czy płatki owsiane jeśli masz ochotę np. na słodki omlet. Smażąc omlet czy jajecznicę używaj dobrej patelni z nieprzywierającą powłoką i minimalnej ilości tłuszczu (np. oleju rzepakowego lub masła klarowanego). Jajecznicę można również przygotować na parze. Natomiast jeśli roztrzepane jajka przelejesz do silikonowych foremek na babeczki, możesz je upiec bez dodatku tłuszczu.

Jaja, a cholesterol

Jedno jajo zawiera przeciętnie aż 210 mg cholesterolu, przy czym zaleca się spożywanie nie więcej niż 300 mg, a w niektórych przypadkach nawet 200 mg tej substancji dziennie. Jednak pomimo wcześniejszych obaw aktualnie wyniki badań naukowych wskazują, że cholesterol zawarty w żywności nie będzie wpływał na zwiększenie jego stężenia we krwi u osób zdrowych. Znacznie większe znaczenie ma ogólna ilość tłuszczu w diecie, ilość i proporcje kwasów tłuszczowych i inne czynniki żywieniowe związane z jakością diety oraz styl życia. Jeśli więc nie masz problemów zdrowotnych z układem krwionośnym i masz prawidłowy poziom cholesterolu we krwi możesz bez wyrzutów sumienia pozwolić sobie na zjedzenie 7-8 jaj tygodniowo. Niektóre badania wykazują, że nawet jedzenie większej ilości jajek nie będzie negatywnie wpływało na zdrowie, a część organizacji zajmujących się tym tematem aktualnie nie sugeruje ograniczenia spożycia jaj. Jeśli Twoja dieta jest prawidłowo skomponowana miejsce dla jajek z pewnością się w niej znajdzie.

 

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej serdecznie zapraszam do

Centrum Dietetycznego Naturhouse Targówek.

mgr Justyna Kowalska – Dietetyk

One thought on “Jajka nie tylko na Wielkanoc, czyli miejsce jaj w diecie

  • 30 marca 2018 at 18:55
    Permalink

    Po przeczytaniu artykułu jestem gotowa na Święta 😀

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *