Początki w odchudzaniu. Jak to jest naprawdę z tym spalaniem tłuszczu?

Z pewnością każdy z was, kto planuje swoją przygodę w przemianie sylwetki, szukał porad w internecie, kolorowych czasopismach albo prosił o poradę znajomego. Macie rację!

Należy poszerzać swoją wiedzę w tym zakresie, ale czy należy się na tych poradach w stu procentach wzorować? Problem polega na tym, że jeśli jesteś osobą, która walczy z otyłością, do tego zmagasz się z chorobami przewlekłymi i zaburzeniami metabolicznymi to te porady często mogą spowodować odwrotny efekt do zamierzonego. W czym rzecz? Jak więc się do tego zabrać?

KORZYSTAJ Z PORAD SPECJALISTÓW

Jeżeli już zdecydowaliście się na konkretne zmiany, na początku zalecałbym konsultacje z odpowiednio wykwalifikowanymi osobami, co do których zyskacie pełne zaufanie. Dlaczego? Dlatego, że od tych początków zależy czy efekty zmobilizują was do dalszego działania albo zrezygnujecie. Wiele ludzi ma też dość nietypowe pojęcie odnośnie do gubienia wagi. Zaniedbując swoje ciało przez kilka, kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt lat oczekują natychmiastowych efektów już po kilku miesiącach a najlepiej to w ogóle w pierwszym. Tak to niestety nie działa.

PIERWSZE REZULTATY JUŻ PO MIESIĄCU!

Aczkolwiek przez ten miesiąc albo trzy stosowania się do wytycznych waszych dietetyków, możecie osiągnąć rezultaty, które dadzą wam obraz, w jakim czasie możecie osiągnąć efekt finalny.

 

TROCHĘ MATEMATYKI

Jak wiemy kaloria to ilość ciepła potrzebna do ogrzania jednego grama czystej chemicznie wody o jeden stopień Celsjusza. Jedna kilokaloria (kcal) to tysiąc kalorii. Wartość energetyczna tłuszczu w jednym kg wynosi 9000 kcal. Jest to jednak wartość tłuszczu dostarczanego z pożywieniem. Wartość tego zawartego w organizmie jest niższa o 13% i wynosi 7830 kcal. Aby zrzucić 1 kg tkanki tłuszczowej, musimy więc mieć deficyt rzędu 7830 kcal. Możemy tę wartość rozbić na kilka dni głodówki albo uwzględnić w aktywności fizycznej, ale najlepiej jest połączyć je ze sobą.

JAK DUŻO MOŻEMY ZRZUCIĆ?

Badania naukowe potwierdzają, że ludzki organizm potrafi pozyskać 69 kcal na każdy kilogram tkanki tłuszczowej. Załóżmy, że mamy dwie osoby o takim samym wzroście i wieku, osoba pierwsza 100 kg z poziomem tkanki tłuszczowej 35% a osoba druga 70 kg z 10% (szczupła i wysportowana).

35%*100 kg to 35 kg tkanki tłuszczowej
10%*70 kg to 7 kg tejże tkanki
69 kcal*35 kg = 2415 kcal/dzień
2415*7 dni = 16905 kcal


Oznacza to, że tygodniowo osoba pierwsza może pozyskać z tłuszczu 16905 kcal.
Jeżeli wartość energetyczna 1 kg tłuszczu w organizmie wynosi 7830 kcal, to tygodniowo osoba ta spali:
16905/7830 = 2,2 kg!


W przypadku szczupłej osoby:
69 kcal*7 kg = 483 kcal/dzień
483 kcal*7 dni = 3381 kcal/tydzień
Zatem tygodniowo osoba ta spali:
3381/7830 = 0,43 kg, w przybliżeniu pół kilograma.

IM JESTEŚ SZCZUPLEJSZY, TYM WOLNIEJ PALISZ TŁUSZCZ

Jak widzicie, osoby otyłe są w stanie szybciej robić większy progres w gubieniu tłuszczu jak osoby szczupłe. Muszą jednak zostać spełnione warunki odpowiednio zbilansowanej diety, rozpisanej aktywności fizycznej i ewentualnej suplementacji. Do tego dane te są szacowane i nie uwzględniają personalnych przypadków związanych z przyjmowaniem leków, chorobami przewlekłymi, zaburzeniami metabolicznymi itd.

odchudzanie bieganie - Początki w odchudzaniu. Jak to jest naprawdę z tym spalaniem tłuszczu? - treningi, szczupła sylwetka, odchudzanie, Mateusz Twarowski, ćwiczenia
odchudzanie bieganie
PODSUMOWANIE

Reasumując, każdy organizm jest inny i nie dajcie się nabierać kolorowym gazetkom i reklamom z magicznymi środkami na zrzucenie nadwagi. Nie oczekujcie cudów, bo takich na razie nie ma. Nie uzyskacie nic więcej, poza wolniejszą przestrzenią w waszym portfelu. Zainwestujcie te pieniądze w wiedzę i profilaktykę, abyście w późniejszych latach mogli samodzielnie pilnować waszego zdrowia. W następnym artykule przeniesiemy się do kuchni, więc zachęcam do śledzenia.

Mateusz Twarowski

Trener personalny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.