„Odkręcone słoiki” na Targówku, czyli pomysł na poznanie obcej kuchni

W tegorocznej edycji Budżetu Partycypacyjnego zgłoszony został bardzo ciekawy projekt dotyczący wspólnego gotowania na Targówku, który ma za zadanie popularyzować kuchnię regionalną, a ponadto integrować środowisko miejscowych i przyjezdnych. Pod nazwą „Odkręcone słoiki” kryją się warsztaty kulinarne, w których mogliby uczestniczyć wszyscy zainteresowani odkrywaniem smaków z różnych regionów Polski. Poznajcie szczegóły.

Projekt „Odkręcone słoiki” zgłoszony został do Budżetu Partycypacyjnego przez Adama Rymskiego, który uważa, że „najprostszym sposobem na przełamanie lodów jest kuchnia i wspólne przygotowywanie potraw, a potem oczywiście jedzenie”.

Założenie jest takie, by w Miejscu Aktywności Lokalnej w Domu Kultury Świt organizować raz w miesiącu spotkania, podczas których uczestnicy wspólnie gotują. Osoby, które przybyły na Targówek z różnych stron Polski, dostarczając nowych przepisów, uczyłyby innego spojrzenia na to, co obce, poprzez oswojenie tego. Wspólne gotowanie zbliża, a nieznane potrawy pozwolą wszystkim przybliżyć kulturę z różnych zakątków kraju. Warsztaty kończyłby się wspólną ucztą.

Autor pomysłu proponuje, by warsztaty odbywały się w wybrany dzień weekendu, w okresie od lutego do grudnia i udostępnione były dla grupy 20/30 osobowej.  

Projekt generuje koszty w pierwszym etapie. Zaopatrzyć bowiem należy Miejsce Aktywności Lokalnej w sprzęty kuchenne: kuchenkę, piekarnik, naczynia itp. Dodatkowo pamiętać należy o promocji warsztatów oraz comiesięcznych zakupach spożywczych, które umożliwią gotowanie. Szacunkowy koszt projektu wynosi 26 600 zł.

Jeśli spodobała się Wam propozycja Adama Rymskiego, to serdecznie zapraszamy do głosowania na „Odkręcone słoiki”. Macie czas do 30 czerwca na wybranie z Budżetu Partycypacyjnego najbardziej udanych wg Was propozycji.

Tu znajdziecie informacje o głosowaniu, a tu więcej szczegółowych informacji o pozostałych pomysłach w naszej dzielnicy.

JK

Joanka Karczmarczyk

Tekściara, mama, mieszkanka Targówka

2 myśli na temat “„Odkręcone słoiki” na Targówku, czyli pomysł na poznanie obcej kuchni

  • 18 czerwca 2018 o 18:52
    Permalink

    Dobra inicjatywa. Łączy zamiast dzielić, oby tak dalej 😉

    Odpowiedz
  • 20 czerwca 2018 o 13:57
    Permalink

    Może w końcu uda się rozwiązać odwieczny konflikt tubylcy kontra słoiki 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.